Mérgezett a légkör a brit munkáspártban

MEGJELENT: 2017. november 10. | SZERZŐ: Rácz

A Szombat zsidó politikai és kulturális folyóirat szerint három neves zsidó író bírálja a brit munkáspártot, annak antiszemita megnyilvánulásai miatt. Howard Jacobson, Simon Sebag Montefiore és Simon Schama a The Timesban közzétett levelükben azt állítják, hogy az ellenzéki párt anticionizmusa valójában antiszemita indulatot takar.

Kép forrása

A 2010. évi Man Booker-díjas regényíró, Howard Jacobson, a történész és író Simon Sebag Montefiore, illetve Simon Schama „elégedetlen a Munkáspárt soraiban Izraelről és a cionizmusról folyó vita hangnemével és irányával.” Azt írják: „Nincs ellenünkre az izraeli kormányzat korrekt kritikája, de mostanra ez már szinte megkülönbözhetetlenné vált a cionizmus démonizálásától – a zsidó nép saját hazájához való jogának, a zsidó állam létjogosultságának tagadásától.”
A lap megjegyzi, hogy a három prominens szerző a múltban illette kritikával Izrael bizonyos politikai lépéseit. Simon Schama 2014-ben például így nyilatkozott: „Szenvedélyesen támogatom Izrael túlélését, és mindazt, amit a zsidó állam képvisel. De politikájával sok helyütt nem értek egyet. Hiszem, hogy véget kell vetni a megszállásnak. Ha ez nem történik meg, Izraelnek lesz vége. Nem vagyok híve a telepes-politikának.”
Ugyanakkor figyelmeztettek arra, hogy a kritika antiszemitizmusba csaphat át. A levélírók szerint most ez a helyzet a Munkáspártban. „A zsidóellenes tematika és hangnem széles körben elterjedt a párton belül, a vezetőség pedig semmit sem tesz ellene. Nem elég a rasszizmust általánosságban elítélni.”
A Szombat egyébként azt is felidézi, hogy egy 2016 júniusában készített belső felmérés szerint a pártban nem teng túl a zsidóellenes hangulat, de „időnként mérgezett a légkör”. 

Megosztás

Egypercesek

Borzongató mesemonszun Indiából

Borzongató mesemonszun Indiából

A szerző ezúttal a szubkontinens lakóinak különleges élettörténeteire koncentrál

Március 21-én a szerelem lesz a téma

Huszonegy mű más-más szemszögből mutatja be a szerelem témáját, egy-egy extrém helyszínen

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Feliratkozás a hírlevélre

Email