Titkos iratok a Buddhában

MEGJELENT: 2017. október 17. | SZERZŐ: Gábor Bálint

Több, buddhista szöveget tartalmazó könyvecskét is találtak dél-koreai régészek XV. századi, fából készült Buddha-szobrok belsejében. A felfedezést a koreai Dzsegje buddhista rend hozta nyilvánosságra.

Kép forrása

A rend egyik templomában Dél-Kjongszang tartományban találták meg a 918 és 1392 között uralkodó Korje dinasztia idejéből származó könyvecskéket, amik olyan aprók, hogy korábban nem vették észre őket. Az egyik kötet elég terjedelmes írás, a másik azonban csak huszonnyolc buddhista szöveget tartalmazó gyűjtemény. Az egyik kis kötetet keletkezésének pontos történetéről is beszámol, és csodálatos buddhista festményeket tartalmaz.
Li Jongjun, a szerzetesrend kulturális kincseiért felelős vezetője úgy nyilatkozott, hogy a szobrot 1983-ban újrafestése közben részben felnyitották, de akkor nem vették észre a könyvecskéket. Csak a közelmúltban, egy újabb vizsgálat során derült ki, hogy könyvek lapulnak a belsejében. 
A rend a templom két másik 1490-ből vagy 1500-ból való szobrát is megvizsgáltatta. A röntgenes átvilágítás kimutatta, hogy azokban is könyveket rejtettek el. Ezeket azonban nem nyitották fel, mert tiszteletben akarják tartani a rend nagy tekintélyű szerzeteseinek kívánságát.

Megosztás

Egypercesek

Gyorsan betalálnak a Lassú lövedékek

Gyorsan betalálnak a Lassú lövedékek

Ki érthetne jobban a sci-fikhez, mint az, aki az Európai Űrkutatási és Technológiai Központban is dolgozott

A földkerülő Fa

Először olvashatók részletek a 2016-17-es Vendée Globe során írt hajónaplóból

Budavári séták

Történelmi kulisszatitkok, nagy idők, híres emberek, csodás épületek

Író, aki feljelent

Úgy tűnik, Hegedüs Géza a korszak népszerű írója elhivatottságból lett a kádári állambiztonság ügynöke

Ozzy, a nagy varázsló doki

„Tanácsok a rock legnagyobb túlélőjétől”

Feliratkozás a hírlevélre

Email