Titkos iratok a Buddhában

MEGJELENT: 2017. október 17. | SZERZŐ: Gábor Bálint

Több, buddhista szöveget tartalmazó könyvecskét is találtak dél-koreai régészek XV. századi, fából készült Buddha-szobrok belsejében. A felfedezést a koreai Dzsegje buddhista rend hozta nyilvánosságra.

Kép forrása

A rend egyik templomában Dél-Kjongszang tartományban találták meg a 918 és 1392 között uralkodó Korje dinasztia idejéből származó könyvecskéket, amik olyan aprók, hogy korábban nem vették észre őket. Az egyik kötet elég terjedelmes írás, a másik azonban csak huszonnyolc buddhista szöveget tartalmazó gyűjtemény. Az egyik kis kötetet keletkezésének pontos történetéről is beszámol, és csodálatos buddhista festményeket tartalmaz.
Li Jongjun, a szerzetesrend kulturális kincseiért felelős vezetője úgy nyilatkozott, hogy a szobrot 1983-ban újrafestése közben részben felnyitották, de akkor nem vették észre a könyvecskéket. Csak a közelmúltban, egy újabb vizsgálat során derült ki, hogy könyvek lapulnak a belsejében. 
A rend a templom két másik 1490-ből vagy 1500-ból való szobrát is megvizsgáltatta. A röntgenes átvilágítás kimutatta, hogy azokban is könyveket rejtettek el. Ezeket azonban nem nyitották fel, mert tiszteletben akarják tartani a rend nagy tekintélyű szerzeteseinek kívánságát.

Megosztás

Egypercesek

Borzongató mesemonszun Indiából

Borzongató mesemonszun Indiából

A szerző ezúttal a szubkontinens lakóinak különleges élettörténeteire koncentrál

Március 21-én a szerelem lesz a téma

Huszonegy mű más-más szemszögből mutatja be a szerelem témáját, egy-egy extrém helyszínen

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Feliratkozás a hírlevélre

Email