Busa Pista Arany Jánost fazonírozza

MEGJELENT: 2017. június 19. | SZERZŐ: László T. András

Egy hét múlva kezdődik a Petőfi Irodalmi Múzeum tizenötödik szabadtéri nyári fesztiválja, amelyen irodalmi, zenei, színházi alkotók és képzőművészek hoznak létre közös produkciókat. 
A június 25-től július 14-ig tartó fesztivál speciális műsorszerkesztése azt szolgálja, hogy egyfajta átjárás legyen az egyes művészetek között. 


A legtöbb produkció valamilyen szálon kötődik Arany János születésének 200. évfordulójához. A rendezvénysorozat során a Kaláka koncertjén megzenésített Arany János-verseket adnak elő, és utána Cakó Ferenc, majd a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is egy-egy Arany-balladát dolgoz fel homokanimációban, illetve táncban. Ugyancsak a költő életművéhez kapcsolódik Kováts Kriszta estje, aki Arany-balladákat ad elő a capella a Fool Moon öttagú férfi énekegyüttessel, ehhez társul Farkas Gábor Gábriel helyben készülő videóanimációja is. Egy másik alkalommal Ferenczi György és az Első Pesti Rackák, a Nana Vortex, Ágoston Béla és Busa Pista „fazonírozzák újra” Arany János, Petőfi Sándor és József Attila verseit, saját dalait.
A nyitó előadás, a Concerto Budapest estje lesz, amelyen a nagyzenekar Igor Sztravinszkij A katona története című kamaraoperájának zenekari szvit változatát játssza el, majd a zenekar Harcsa Veronikával kiegészülve Luciano Berio Beatles- és folkdalait adják elő. A Hot Jazz Band koncertjén Schell Judit és László Zsolt közreműködésével mások mellett Márai Sándor, Rejtő Jenő, Kellér Andor írásaival, kupléival idézik meg a húszas-harmincas évek világát, a jazz aranykorát.
A fesztivál záróeseményeként az egy éve elhunyt Esterházy Péter íróról emlékeznek meg.

Megosztás

Egypercesek

Százéves titok

Százéves titok

Sokezren nézték a Szűzanya jelenést

Sokkol a végső igazság

A történetben a nukleáris harmadik világháború miatt a föld alá szorul az emberiség

Borzalmak ördögűzése

Tolkien a földi halandó Beren és a halhatatlan tündér Lúthien sorsának történetét írta meg

Csillagbuszon

„Igyekeztem úgy megírni a szöveget, hogy véletlenül se gyártsunk egy állatorvosi lovat Misiből, a főszereplőből”

Krúdy a tűzfalon

A felületen több mint tíz művész dolgozott két héten át, és kétszázhúsz liter festéket használtak el

Feliratkozás a hírlevélre

Email